Wel eens in het wild een dier gezien met een burn-out?

 

Levensbedreigende situaties zijn voor de meeste dieren bijna dagelijkse kost. Toch is er in het wild nog nooit een hert, tijger of konijn ontdekt dat lijdt aan Post Traumatische Stress. Of last heeft van burn-out verschijnselen. 

Waarom krijgen wij mensen wel last van een teveel aan stress op een bepaald moment. We kunnen er zelfs heftig ziek van worden. Terwijl we als mens-dieren bijna gelijke regulatiesystemen in ons zenuwstelsel hebben als dieren.

Als een dier tijdens zijn vlucht voor een tijger zich realiseert dat de tijger hem gaat overwinnen, kan het dier in een plotselinge ‘freeze’, in een ‘shut-down’ toestand gaan.

Alsof het dood is.

Wanneer het gevaar geweken is, zie je het dier langzaam weer om zich heen gaan kijken en zich oriënteren. Het checkt of het veilig is. Als het safe is, gaat de zelf-regulering van het zenuwstelsel zorgen voor ontlading van het teveel aan overlevingsenergie dat dan nog in het lichaam aanwezig is.

Je ziet dan de ogen draaien, diepe zuchten en spieren gaan trillen (maken de beweging van bijv. vluchten af).

 

GRATIS webinar ticket?
Ook tijdens een uitgebreid webinar kom je alles te weten over de effectieve stress release methode die je natuurlijke veerkracht weer actief krijgt. Dus als je meer wilt weten over Somatic Experiencing, pak je kans en regel onderaan dit blog je GRATIS toegangslink naar het webinar!
 

 

 

Hoe zetten mensen de natuurlijke veerkracht weer op 'aan'?


De manier waarop de in het lichaam opgeslagen stress en trauma effectief kan worden aangepakt is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van trauma, stress en zenuwstelsel.

Met de gerichte lichaamsgerichte methode van Somatic Experiencing komt het zenuwstelsel weer uit de 'freeze', de dissociatie en uit de hyperactiviteit.

Hieronder op deze pagina staat beschreven hoe je de veerkracht, de heen-en-weer beweging van ons zenuwstelsel, hoe je die weer op 'aan' krijgt. Uit de vaste diepe oude groef krijgt. Hoe je de vaste overlevingspatronen, die reageren op een oude manier, hoe je die 'reset'.     

 

Ons lichaam krijgt vaak de kans niet om te ontladen 


Bij mensen wordt het natuurlijke proces van ontladen vaak verstoord en onderdrukt door de werking van de neo-cortex, oftewel het verstand. Na een ongeluk, of na een heftige ruzie, moeten we snel weer door met de dagelijkse dingen. Op zich niets mis mee, behalve dat we zo structureel het gehalte adrenaline dat is opgewekt door een situatie, niet hebben kunnen uiten door te vechten of te vluchten. Het blijft in ons zenuwstelsel rondspoken. We hebben het niet ontladen. En dat is wat dieren nu juist structureel wel doen.

Doordat bij mensen de regulering in het zenuwstelsel wordt onderdrukt, komt ons systeem niet toe aan het ontladen van al die opgekropte energie. We moeten bijvoorbeeld meteen weer verder na een botsing, of het is niet veilig genoeg om te ontladen, bijvoorbeeld na een gebeurtenis op straat. En daarna komt het er niet meer van.

 

Alsnog kans met deze methode die we hier gebruiken: Somatic Experiencing


Met deze stress release methode van de online cursus en de LIVE sessies, geef je je zenuwstelsel wel de tijd en ruimte om alsnog aandacht te geven aan het ontladingsproces. Met speciale en toch eenvoudige technieken uit Somatic Experiencing van Peter Levine, breng je het zenuwstelsel weer terug naar de natuurlijke heen-en-weer-beweging en kan je systeem alsnog ontladen.

 

Ontvang GRATIS webinar ticket...

Als je meer wilt horen en zien over stress release en hoe Somatic Experiencing werkt? Je kunt nu via dit artikel GRATIS toegang krijgen voor het  webinar 'De Ontmaskering van Stress & Angst'.  

RESERVEER HIER JE GRATIS TICKET

Je vragen en opmerkingen zijn welkom!

Binnen 24 uur heb je zeker antwoord op je vraag. Meestal binnen een paar uur.

Graag informeren we je ook via onze nieuwsbrief over de laatste methodes, inzichten en lichaamsgerichte oefeningen op het gebied van stress en trauma release. 

Bedankt voor je bericht, we doen er alles aan om snel te reageren