Alfred Petrie
JEZELF ALSNOG DAT GEVOEL GEVEN DAT JE NOOIT KREEG?
13:41
 

JEZELF ALSNOG DAT GEVOEL GEVEN DAT JE NOOIT KREEG?

De aandacht, die je als jong mens nodig had. Dat echt even gehoord willen worden. Een begrijpende blik, het gezien worden. Die gevoelens die je misschien wel nooit kreeg, of te weinig.

Over die ontbrekende, en toch primaire levensbehoeftes, daar hebben we het over in dit artikel. Donker begin, met een goede afloop. Ik beloof het je.

De gevoelens die je toen zo miste, die behoeftes die niet voldoende werden vervuld. Daar ben je daarna al die jaren naar op zoek geweest. Die aandacht alsnog willen ontvangen, dan maar van anderen. Of toch misschien nog van je vader, je moeder. Of van je partner. Je kinderen. Bepaalde collega's, je manager?

'Een gebed zonder end'

Dus ik snap dat 'het alsnog ervaren' en 'het jezelf kunnen geven', bijna te mooi klinkt om waar te zijn. Helemaal met je eens. Ik heb het ook zo ervaren.

Dat is gelukkig veranderd. Wat er precies veranderd is, lees je straks. Eerst nog even inzoomen op het begrip 'triggeren'. Wat is het (in dit kader) en wat gebeurt er eigenlijk in het zenuwstelsel. En daarna gaan we even de stappen helder opsommen. Nu eerst wat meer over triggeren...

Wat gebeurt er eigenlijk als je 'getriggerd' wordt?

Stel je wordt door iemand flink afgesneden in het verkeer. Ter informatie; de actie was feitelijk niet gevaarlijk. Toch kan je er door schrikken. Stel dat je dat inderdaad ook deed. Door de plotselinge actie schrok je en kwam je in een vecht en vlucht reactie terecht. Meestal komt er wat vecht energie vrij, en uit je dat door bijvoorbeeld scheldwoorden, handgebaren naar de ander en voel je een soort van woedend gevoel. 

Het kan zijn dat jij extra getriggerd wordt. Dus dat door het afsnijden er iets meer van binnen in jou naar boven komt. Iets uit het verleden wellicht, dat nog steeds in je lichaam ligt opgeslagen omdat het niet op de juiste manier is verwerkt en ontladen. Door wat voor redenen dan ook. 

Dus deels heeft de actie van de andere verkeersdeelnemer een lading, maar er kan ook bij degene die getriggerd wordt een lading zitten. Die er dan in één keer uitkomt. Dus de munitie zit deels bij degene die de 'trigger overhaalt'. Maar in dit voorbeeld ook zeker bij jou, die door dit soort gedrag, een dieper gevoel van niet gezien worden 'triggert', emotie van afgewezen worden. Een groot deel van de explosie komt dus door de 'munitie' die in dit geval al bij jou klaar lag. 

Voor dat wat ik hier duidelijk wil maken, is het vooral van belang te zien dat er iets in jou op 'aan' gaat. Je haalt een belevenis, een 'gevoeld gevoel' weer naar boven, doordat je iets buiten jou opmerkt. Van belang is het feit dat voor een groot deel de opgekropte stress al in jou zat. Hier gaan we op door bij het punt straks waarin we uitleggen hoe je het gemiste gevoel kunt triggeren in jezelf.

Maar zoals beloofd, eerst nog een opsomming van de stappen die je kunt nemen...

 

 

 

 

 

 

1/ Eerst 'oude' stress ONTLADEN 

Dus eerst aan de slag met opgekropte stress & weggestopte gevoelens (ooit automatisch uit veiligheid gebeurt, om te kunnen 'overleven'). Dan komt er ruimte in je lichaam en je bewustzijn. Je wordt minder in de draaikolken van de opgehoopte spanningen en paniek getrokken. Dat heb je grotendeels de 'oude' stress en trauma ontladen. Nu wordt het tijd voor misschien wel de mooiste stap. 

 

2/ Dan OPLADEN met al die gemiste gevoelens

We gaan ervoor zorgen dat de in de jeugd gemiste gevoelens van 'gehoord en gezien worden', alsnog in het hier en nu beleefd kunnen worden. Het zit al in het zenuwstelsel en bewustzijn, maar slapend.

Voorbeeld?

Stel je hebt het, door de omstandigheden vroeger, niet beleefd dat je geliefd werd (we laten even in het midden of dat wel of niet zo was). Dat je er helemaal mocht zijn zoals je was. Die pijn en het verdriet daarover heb je in de eerste fase inmiddels ontladen.

 

 

Speciale visualisatie- en belevingstechnieken

Wat nu volgt is het inbeelden, het voor je zien, oproepen van gevoelens van 'gehoord en gezien worden'. Dit kun je met speciale visualisatie- en belevingstechnieken vrij eenvoudig 'oproepen'. Van binnen, in je beleving, echt ervaren. Op zo'n manier dat het eindelijk, na al die jaren die diepe behoefte bevredigd. Dat geeft een diepe opluchting en ontspanning. Bij iedereen is dat uiteraard net een andere ervaring. Maar woorden als 'ontspanning' en 'eindelijk rust en veiligheid beleven' worden heel vaak genoemd. 

Het is echt zo fascinerend, dat je dit na het ontladen ook nog eens aan jezelf kunt geven. Ervaringen die je als kind en in al die jaren zo gemist hebt. In de audio bij dit bericht (net na een sessie opgenomen) spreek hier uitgebreid over.

 

 

 

Aangenaam kennis te maken...

Je bent super welkom! Je weet me te vinden (en anders klik je op een van de linkjes hieronder).

Wie ik ben en wat ik doe? Mijn naam is Alfred Petrie. Somatic Experiencing Practitioner, ont-stress coach en visualisatie trainer.

Check alfredpetrie.nl voor meer informatie, gratis webinars, online cursussen en 1-op-1 sessies.

Check ook de aanbieding van de complete online cursus: aanbieding-ont-stressen

 

Ontvang GRATIS webinar ticket...

Als je meer wilt horen en zien over stress release en hoe Somatic Experiencing werkt? Je kunt nu via dit artikel GRATIS toegang krijgen voor het  webinar 'De Ontmaskering van Stress & Angst'.  

RESERVEER HIER JE GRATIS TICKET

Je vragen en opmerkingen zijn welkom!

Binnen 24 uur heb je zeker antwoord op je vraag. Meestal binnen een paar uur.

Graag informeren we je ook via onze nieuwsbrief over de laatste methodes, inzichten en lichaamsgerichte oefeningen op het gebied van stress en trauma release. 

Bedankt voor je bericht, we doen er alles aan om snel te reageren