SHIFT HAPPENS! Met de lichaamsgerichte techniek van Somatic Experiencing; PENDULEREN

 

Een tijd lang kun je het wegstoppen. Al die stress. Al die ingehouden irritaties. Boosheid. Verdriet.
Bewust inhouden. Of ons zenuwstelsel doet dat voor ons, dus onbewust. In de kindertijd is het daar druk mee om te overleven. Later is het een ingesleten patroon. En is het eerder een probleem dan dat het ons nog helpt.

Dat mechanisme houdt de opgekropte stress, paniek, angst en trauma binnen. Diep onder allerlei lagen van weerstand. En laat het moeilijk toe om door de 'bescherming' heen te komen. 

 

Hoe kom je bij de wortel van al die 'oude' stress'?

 

Het mechanisme is in de volwassenheid zeker niet meer beschermend, maar de bescherming doet je eerder schade aan doet (ik noem het daarom ook wel eens de interne maffia). 

Hoe pak je de ingehouden sh*t aan? Hoe kom je bij de wortel.
Door je aandacht naar lichamelijke sensaties te brengen.
Naar de 'negatieve', maar juist ook naar de 'positieve'. Een soort hack voor alle zogenaamde beschermingslagen.

Door het shiften van de aandacht op zintuiglijke waarneming in je lichaam, zet je je natuurlijke ontladings mechanisme, soms na jaren, weer op 'aan'.
Je raakt uit de freeze, of uit de continue hoge activatie.

Shift happens! Echt!

Ik heb het hier over de unieke techniek van Somatic Experiencing.
De techniek heet PENDULEREN.

(Overigens is de volledige online cursus waarmee je alle technieken van Somatic Experiencing leert beschikbaar via deze link: https://www.alfredpetrie.nl/aanbieding-ont-stressen)
 

 

 

 

Penduleren & shiften van aandacht tussen zintuiglijke ervaringen

 

Hoe werkt de essentiële techniek van Somatic Experiencing: ’penduleren'?

Door je aandacht heen-en-weer te bewegen tussen 'opgekropte stress' en 'positievere gedachtes, gevoelens en herinneringen', komt het lichaam in de natuurlijke veerkracht en de natuurlijke pendulatie terecht.

Deze natuurlijke pendulatie, van spanning naar ontspanning, van dicht naar open, dat mechanisme, zorgt voor ontladingen van opgekropte spanningen en trauma.

Dat wat vast zat komt weer in beweging. Zodat echt op een dieper niveau de stress en trauma eruit kan komen. De emmer met stresslading wordt steeds leger. Dus je hoeft niet steeds weer elk moment de stress weg te reguleren. Je bent eerder bezig om de hoeveelheid opgeslagen stress te ontladen, structureel, in plaats van steeds weer te moeten omgaan met het teveel aan prikkels.

Die diepere stress komt eruit door middel van gapen, tranen, boeren laten, trillen en het ervaren van tintelingen.

Om het zelf-regulerende vermogen weer op gang te brengen dienen we eerst enigszins in een toestand te komen van wat meer rust en ontspanning. Dan kunnen we ons beter focussen op zintuiglijke waarnemingen. Buiten je lichaam (dingen die je waarneemt) en in je lichaam (sensaties die je voelt in je lichaam, bijvoorbeeld een tinteling in je been of een verkramping in je buik).

Je zult merken dat als je zo met een nieuwsgierige aandacht zit, je veel makkelijker sensaties (zintuiglijke ervaringen) waarneemt. En hoe het je meer in het ontspannen nu brengt. Vanzelf gaat de aandacht weer naar je stressonderwerp of situatie. Door steeds weer rustig terug te gaan naar de directe ervaring van het moment, maken we de vastgezette energie los.

Je maakt dus een heen-en-weer beweging tussen bijvoorbeeld het sensen van een prettig gevoel in je lichaam en het sensen van een pijnlijk stuk. Dat je waarneemt in je middenrif bijvoorbeeld. Je kunt ook je aandacht shiften van een fijne herinnering naar een fysiek niet zo goed voelende plek in je lichaam.

En je veerkracht, die in sommige situaties op een niet gezonde manier werkte, komt op deze manier langzaam weer in z’n natuurlijke heen-en-weer beweging.

Plus, door de simpele heen-en-weer beweging gaat het ontladen, de stress die vast zat wordt in gang gezet. Steeds in een kleine dosis. Tenminste, dat is goed om te reguleren, dat het in kleine hoeveelheden ontladen wordt.

Ontladen gebeurt door onder andere door te gapen, te tranen, te zuchten of te boeren. Die we al eerder noemden.

 

Sh*t happens
(Shifts gelukkig ook!)

 

 

Meer leren over ont-stressen? Check de volledige online cursus Somatic Experiencing met 7 uitgebreide videolessen, cursusboek en 10 unieke oefeningen, check de info en aanbieding: https://www.alfredpetrie.nl/aanbieding-ont-stressen


Neem gerust contact met me op via alfredpetrie.nl of via de comments hier of een DM.

 

Ontvang GRATIS webinar ticket...

Als je meer wilt horen en zien over stress release en hoe Somatic Experiencing werkt? Je kunt nu via dit artikel GRATIS toegang krijgen voor het  webinar 'De Ontmaskering van Stress & Angst'.  

RESERVEER HIER JE GRATIS TICKET

Je vragen en opmerkingen zijn welkom!

Binnen 24 uur heb je zeker antwoord op je vraag. Meestal binnen een paar uur.

Graag informeren we je ook via onze nieuwsbrief over de laatste methodes, inzichten en lichaamsgerichte oefeningen op het gebied van stress en trauma release. 

Bedankt voor je bericht, we doen er alles aan om snel te reageren