Geen stress! Herstellen van burn-out is makkelijker dan je denkt [ZELF-CHECK]
In dit artikel lees je precies wat wel en wat niet werkt bij het herstellen van een burn-out. Zo ontdek je hoe je snel weer op kracht komt met de juiste oefeningen. En je leert hoe je met eenvoudige stappen de stress daadwerkelijk kunt ontladen en uit je lichaam kunt laten afvoeren. Zo pak je de burn-out echt bij de wortel aan.
Je leest hier ook over wat NIET werkt bij een burn-out. Zoals therapievormen die vooral gericht zijn op ‘praten’. Dat gaat je niet helpen om de opgekropte stress en overspannenheid los te kunnen laten. Logisch ook als je je beseft dat stress vooral in het lichaam en zenuwstelsel ligt opgeslagen en niet alleen tussen de oren zit. Uit onderzoek blijkt ook dat je voor het ontladen van stress toch echt bij het lichaam moet zijn. Soms is er echt veel stress en angst opgeslagen, soms nog van vele jaren geleden.
In dit blog willen we je meer helderheid geven over wat een burn-out is en wat dan wel of niet goed werkt om weer op krachten te komen. En hoe je uit de noodgreep van een burn-out kunt komen.
Herstellen is makkelijker dan je denkt
Een veel gehoorde reactie op het boek en cursus ‘Ont-stressen kun je leren’ is dat het zo’n opluchting is om te ontdekken dat stress eigenlijk zo eenvoudig te ontladen is. En dat een unieke lichaamsgerichte aanpak zo goed werkt. Wat ook een ‘eye opener’ is voor velen die last hebben van overspannenheid en burn-out, is dat het zo effectief is om de focus te richten op je zintuiglijke ervaringen. Daarover verder in het artikel meer. Dan lees je hoe ‘gewoon’ kijken om je heen en opmerken (met je zintuigen) wat er in je lichaam gebeurt al wonderen kan doen.
Wat helpt bij een burn-out? En wat is het eigenlijk?
Voordat we dieper ingaan op de stappen waarmee je echt weer sneller uit een burn-out kunt bewegen en hoe dat dan werkt, even nog de aandacht op het begrip ‘burn-out’ zelf.
Wat is een burn-out eigenlijk?
Simpel gezegd is een burn-out het gevolg van te veel, te vaak en te lang doorgaan, ondanks dat het lichaam aangeeft dat het teveel is. Dat er te veel stress door het lichaam giert, en dat er te weinig wordt gebruikt en ook niet wordt ontladen.
En burn-out, ‘opgebrand’ zijn, duidt op het fenomeen van het lichaam dat na een teveel aan stress, spanningen en angsten op een gegeven moment ‘knapt’ of in elkaar zakt. De emmer is te vol gekomen met opgekropte stress.
Steeds maar weer opschakelen, zonder de daarvoor opgebouwde stress te hebben ontladen. Zonder te hebben teruggeschakeld. Steeds maar weer UP, UP, UP. En dan is het in één klap opeens DOWN…
[zelf-check]
Ben je in de situatie van niet meer verder kunnen en je opgebrand voelen?
Wanneer je onverhoopt in de situatie bent dat je midden in een burn-out zit, en je ook lichamelijk helemaal op bent, dan is het allereerst van belang dat je kunt erkennen dat je in deze fase bent en dat je nu echt het lichaam goed moet laten bijkomen.
Misschien herken je het wel bij jezelf of bij iemand die je kent die te maken heeft met een burn-out, dat je in deze fase het gevoel hebt dat je compleet vastzit en je je leeg en afwezig voelt.
Er is dan sprake van een freeze-reactie van het zenuwstelsel. Wanneer de opgebouwde stress te hoog wordt, wanneer de stress-emmer te vol raakt, grijpt het deel van het zenuwstelsel in dat als een noodrem werkt en je lichaam als het ware plat legt.
In deze fase is het essentieel dat je in kleine stappen je aandacht gaat richten op de lichamelijke en zintuiglijke ervaringen. Door je aandacht steeds weer op een andere zintuiglijke waarneming te richten, komt het systeem langzaam weer uit de freeze en begin je weer levendigheid te ervaren.
De methode waarmee je via het boek en de online cursus ‘Ont-stressen kun je leren’ werkt, Somatic Experiencing, heeft alle tools, stappen en oefeningen in zich om goed uit deze fase van burn-out te navigeren.
Het geeft je alle ruimte om goed het lichaam te kunnen erkennen van waar het is. En via focus op de zintuiglijke ervaringen langzaamaan weer in een natuurlijk ritme te komen van opschakelen en terugschakelen.
Heen en weer. Actie en ontspanning. Werken en pauze.
Door de lichaamsgerichte oefeningen en de uitleg over hoe het zenuwstelsel werkt, kun je je natuurlijke veerkracht en de heen-en-weer beweging weer op ‘aan’ krijgen. Zelf weer op ‘aan’ zetten.
[zelf-check]
Zit je in de fase dat je maar door blijft gaan en eigenlijk niet meer kunt stoppen?
Wanneer je even pas op de plaats neemt. Even stilstaat en checkt waar jij op dit moment bent. Hoe zit het dan met je niveau van stress? Ben je heel evenwichtig aan het heen-en-weer bewegen tussen ontspanning en dan weer actie? Of voelt het meer dat je continu op ‘aan’ staat en niet meer echt kunt pauzeren en bijkomen. Snel geprikkeld? Of ervaar je veel ruimte en veerkracht?
Wanneer je bij een zelf-check ziet dat je in de fase zit, dat je niet meer echt kunt stoppen en door moet blijven gaan, dan is het tijd om in kleine stappen langzaam de handrem te gaan her-ontdekken.
Niet in één keer heel veel. Nee. Ook hier weer steeds een kleine dosis. In dit geval van het remmen. Een micro dosis steeds van het terugschakelen.
Waarom in een zo’n kleine dosis? Omdat anders de ontlading te groot kan zijn en het systeem opnieuw overweldigd raakt en dichtslaat. Zodat je in een freeze kan komen.
Dat blijf ik zo fascinerend vinden van de methode van Peter Levine, Somatic Experiencing, dat je stap voor stap de opgebouwde stress steeds weer een beetje kunt ontladen, beetje bij beetje, zodat het niet te snel gaat voor je zenuwstelsel en je, als het te snel zou gaan, je steeds weer omhoog schiet. En weer niet aan het terugschakelen toe komt.
Door te erkennen waar je bent, dus dat je hoog qua energie en activatie zit bijvoorbeeld, en dat je inderdaad ziet dat het moeilijk is om terug te schakelen, ben je al halverwege het pad om weer de ‘oude’ te worden. Na het herkennen en erkennen is het een kwestie van steeds de simpele stappen zetten en de stress ontladen. Of als je juist al bent uitgeput, dan kun je stapje voor stapje met de lichaamsgerichte oefeningen weer energie opwekken. Uit de freeze en dissociatie komen.
Wat is de effectieve aanpak voor, tijdens en na een burn-out
Voor mij, en voor de honderden cliënten en cursisten waarmee ik jaarlijks werk, is Somatic Experiencing de enige methode waarmee je opgekropte stress, burn-out en trauma echt bij de 'wortel' kunt aanpakken. Op een zachte, gedoseerde én vooral ook effectieve manier.
Het helpt om weer op kracht te komen als je lichaam zelf aan de noodrem heeft getrokken, maar het helpt ook om op tijd te erkennen en herkennen dat je weer moet leren terugschakelen en stress kan gaan ontladen.
Je hoeft niet langer te wachten, je kunt direct aan de slag!
Als je interesse hebt in stress vermindering voor, tijdens of na je burn-out? Laat deze kans dan zeker niet liggen. De e-book versie van ‘Ont-stressen kun je leren’ ligt voor je klaar. Je hoeft alleen even op deze link te klikken of op de foto hierboven van het boek en je komt op de pagina waarop je het e-book kunt bestellen, en inderdaad: GRATIS! Je kunt er direct mee aan de slag.
Ontvang GRATIS webinar ticket...
Als je meer wilt horen en zien over stress release en hoe Somatic Experiencing werkt? Je kunt nu via dit artikel GRATIS toegang krijgen voor het webinar 'De Ontmaskering van Stress & Angst'.
Je vragen en opmerkingen zijn welkom!
Binnen 24 uur heb je zeker antwoord op je vraag. Meestal binnen een paar uur.
Graag informeren we je ook via onze nieuwsbrief over de laatste methodes, inzichten en lichaamsgerichte oefeningen op het gebied van stress en trauma release.
Bedankt voor je bericht, we doen er alles aan om snel te reageren