TIJD VOOR HELDERHEID OVER DE VAGUS...

 

De meest populaire zenuw van dit moment. Ten minste, het meest besproken. De Nervus Vagus...

Hierbij een verdiepende duik in ons zenuwstelsel en deze wonderbaarlijke zenuw. Geen stress, ik hou het kort. (je kunt ook direct naar de podcast van deze week: https://youtu.be/GDYUF2y3f8Y?si=5gM8Nf9KTReKSd7q)

In het dagelijks leven blijken we het zenuwstelsel nog weleens als irritant te ervaren. Wanneer het opeens niet meer lekker werkt. Het ons steeds weer in een ‘freeze’ zet bijvoorbeeld. Of als het amper nog kan ontspannen.

Wat helderheid over de werking en meer informatie over de achtergronden van dit toch ook vernuftige systeem, kan voor extra begrip en grip op het zenuwstelsel zorgen. 

Ik kon het niet laten om hier alvast een korte versie te geven van m’n Ode aan het Zenuwstelsel. 

De klok een stukje terug. Zo’n 500 miljoen jaar geleden… ontstond het oudste deel van ons zenuwstelsel. 

We konden als soort van eencelligen alleen wat drijven. En als er giftige zooi in het water of moeras lag, dan werd alles afgesloten. De freeze reactie. 

Op een gegeven moment in de evolutie konden we gaan bewegen, van een gevaar af (vluchten) en naar een gevaar toe (vechten). 'We' stapten uit de immobiliteit.

De laatste miljoenen jaren (200 miljoen jaar) hebben we als mens-zoogdieren een systeem ontwikkeld dat elkaar waarschuwt als er gevaar is (communicatie) en waarin we ons veilig kunnen voelen in connectie. Het Ventrale deel van ons zenuwstelsel.

Dit ventrale deel zit meer aan de voorkant (ventraal is 'van voren’ in het latijn) en regelt onder andere via de gezichtsspieren en zenuwen de sociale betrokkenheid. Het in connectie zijn met je mede mens. 

De Ventrale Vagus is het ventrale deel van de zenuw die de Vagus heet. Met aan de andere kant het dorsale systeem. De dorsale vagus. Deze regelt onder andere het remmen als het te veel wordt qua vecht en vlucht stress (de ‘freeze`). Het oudste deel dus.

De polyvagaal theorie in het kort. 'Poly' staat voor 'meerdere' vertakkingen van de 'vagus' (de zenuw die door het hele lichaam heen 'zwerft'). Als het Ventrale deel het niet meer aan kan, schaken het over naar vluchten of vechten, als dat niet meer lukt gaat het in totale bevriezing. 

Nog even de volgorde van ‘jong’ naar oud, en ook als hiërarchisch systeem;

- VENTRALE VAGUS (200 miljoen jaar geleden)

- SYMPATISCHE ZENUWSTELSEL (400 miljoen jaar geleden)

- DORSALE VAGUS (ontstaan 500 miljoen jaar geleden)

 

In voor meer?

Zie de korte podcast van deze week op YouTube: https://youtu.be/GDYUF2y3f8Y?si=5gM8Nf9KTReKSd7q

 

 

-------------------

Nu super in de aanbieding: de complete online cursus Somatic Experiencing om echt te ont-stressen en te ontladen van spanningen, angsten en paniek. Met 7 uitgebreide videolessen, cursusboek en 10 unieke oefeningen, check de info en aanbieding: https://www.alfredpetrie.nl/aanbieding-ont-stressen

 

 

Ontvang GRATIS webinar ticket...

Als je meer wilt horen en zien over stress release en hoe Somatic Experiencing werkt? Je kunt nu via dit artikel GRATIS toegang krijgen voor het  webinar 'De Ontmaskering van Stress & Angst'.  

RESERVEER HIER JE GRATIS TICKET

Je vragen en opmerkingen zijn welkom!

Binnen 24 uur heb je zeker antwoord op je vraag. Meestal binnen een paar uur.

Graag informeren we je ook via onze nieuwsbrief over de laatste methodes, inzichten en lichaamsgerichte oefeningen op het gebied van stress en trauma release. 

Bedankt voor je bericht, we doen er alles aan om snel te reageren