Deze methode werkt zo goed; 
het zet je natuurlijke veerkracht weer op ‘aan’…

Zoogdieren hebben dat nog van nature actief. Levensbedreigende situaties zijn voor de meeste dieren bijna dagelijkse kost. Toch is er in het wild nog nooit een hert, tijger of konijn ontdekt dat lijdt aan Post Traumatische Stress. Of last heeft van burn-out verschijnselen. 

Waarom krijgen wij mensen wel last van een teveel aan stress op een bepaald moment? We kunnen er zelfs heftig ziek van worden. Terwijl we als mens-dieren bijna gelijke regulatiesystemen in ons zenuwstelsel hebben als dieren.

 

Het ontladings-mechanisme

Als een dier tijdens zijn vlucht voor een tijger zich realiseert dat de tijger hem gaat overwinnen, kan het dier in een plotselinge ‘freeze’, in een ‘shut-down’ toestand gaan.

Alsof het dood is.

Wanneer het gevaar geweken is, zie je het dier langzaam weer om zich heen gaan kijken en zich oriënteren. Het checkt of het veilig is. Als het safe is, gaat de zelf-regulering van het zenuwstelsel zorgen voor ontlading van het teveel aan overlevingsenergie dat dan nog in het lichaam aanwezig is.

Je ziet dan de ogen draaien, diepe zuchten en spieren gaan trillen (maken de beweging van bijv. vluchten af). Het systeem ontlaadt zich van opgepropte spanningen en stress. 

 

 

Ons lichaam krijgt vaak de kans niet om te ontladen 

 

Bij mensen wordt het natuurlijke proces van ontladen vaak verstoord en onderdrukt door de werking van de neo-cortex, oftewel het verstand. Na een ongeluk, of na een heftige ruzie, moeten we snel weer door met de dagelijkse dingen. Op zich niets mis mee, behalve dat we zo structureel het gehalte adrenaline dat is opgewekt door een situatie, niet hebben kunnen uiten door te vechten of te vluchten. Het blijft in ons zenuwstelsel rondspoken. We hebben het niet ontladen. En dat is wat dieren nu juist structureel wel doen.

Doordat bij mensen de regulering in het zenuwstelsel wordt onderdrukt, komt ons systeem niet toe aan het ontladen van al die opgekropte energie. We moeten bijvoorbeeld meteen weer verder na een botsing, of het is niet veilig genoeg om te ontladen, bijvoorbeeld na een gebeurtenis op straat. En daarna komt het er niet meer van.

 

Alsnog kans met Somatic Experiencing

Met deze stress release methode van de online cursus en de LIVE sessies, geef je je zenuwstelsel wel de tijd en ruimte om alsnog aandacht te geven aan het ontladingsproces. Met speciale en toch eenvoudige technieken breng je het zenuwstelsel weer terug naar de natuurlijke heen-en-weer-beweging en kan je systeem alsnog ontladen.

Soms zit er wel 70 jaar tussen. Zo bijzonder om mee te maken elke keer.

Direct zelf aan de slag

Pak deze kans en krijg direct en voordelig toegang tot een stevige basis kennis, inzichten en gerichte oefeningen met de online cursus 'In 6 Stappen van Overleven naar Volop Leven'.

Naar online cursus

Aanvullende 1-op-1 sessie

Via Zoom of in de praktijk in Haarlem (heel dichtbij het station). Kun je ervaren hoe krachtig een Somatic Experiencing Sessie is. Ook als effectieve aanvulling op de online cursus.  

Naar sessie reserveren

Zo zetten we ons zelf-regulerend vermogen weer 'aan':

 

Stress release is bij dieren nog automatisch. Mensen hebben ook die capaciteit. We moeten het alleen weer aanzetten. Hoe doen we dat?

 

A/ In ontspanning & nieuwsgierigheid

In een Stress Release sessie gaan we al pratend en ontspannend contact maken met dat deel van de hersenen dat de opgekropte energie kan loslaten: de hersenstam (het reptielenbrein). Alleen het met je verstand begrijpen en het willen veranderen is namelijk niet genoeg. Maar dat heb je misschien al gemerkt. Dat je weet wat er aan de hand is, waar je zo'n last van hebt, maar dat het maar blijft opspelen. Ik ken dat heel goed ook uit mijn eigen leven.

 

B/ Toegang tot hersenstam (reptielen brein)

We krijgen weer toegang tot de zelf-regulatie door allereerst helemaal op je gemak te raken, een fijn ‘feeling home’ gevoel te ervaren. Samen met iemand die zo'n setting 'uitnodigt' lukt dat vrij gemakkelijk.

Dan krijgt het zenuwstelsel het signaal dat het even kan stoppen met de stress-loop en krijgen we toegang tot het hersengedeelte dat de adrenaline door het lichaam bleef pompen.

 

C/ Zintuiglijke waarneming & heen-en-weer bewegen van je focus

Om het zelf-regulerende vermogen weer op gang te brengen dienen we dus samen eerst in een toestand te komen van meer rust en ontspanning.

Dan kunnen we ons beter focussen op zintuiglijke waarnemingen. Buiten je lichaam (dingen die je waarneemt) en in je lichaam (sensaties die je voelt in je lichaam).

Je zult merken dat als je zo met een nieuwsgierige aandacht zit je veel makkelijker sensaties (zintuiglijke ervaringen) waarneemt. En hoe het je meer in het ontspannen nu brengt.

Vanzelf gaat de aandacht weer naar je stressonderwerp of situatie. Door steeds weer rustig terug te gaan naar de directe ervaring van het moment, maken we de vastgezette energie los. En je veerkracht, die in sommige situaties op een niet gezonde manier werkte, komt langzaam weer in z’n natuurlijke heen en weer beweging.

 

D/ In kleine stappen ontladen

Stapje voor stapje, in aangename, subtiele ontladingen, gaan we de vastgezette energie weer in je totale levensstroom integreren. Kleine stappen, zodat het weer niet opnieuw als ‘te veel’ aanvoelt voor het lichaam.

Dan is de kans namelijk groot dat alsnog de deur dichtgaat en het stresspatroon weer op de herhalingsstand gaat. En het de hersenen steeds weer vertelt dat er eigenlijk gevlucht of gevochten moet worden. Dat het niet veilig en niet okay is.

Door die automatische stress piloot het signaal te geven dat het nu wel okay en veilig is, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om met situaties om te gaan. Het zenuwstelsel krijgt nieuwe informatie, van binnen uit.

 

Sasha

“Voelde na ruim twee weken al de paniek wat wegzakken. Minder dat afgewezen gevoel.
Niet meer dat heftige van slag zijn als m'n vriend niet bij me wilde slapen, als ie moest werken bijvoorbeeld.”

Tim

"Eindelijk een vorm die bij mij past. Gevoel van gelijkwaardigheid, openheid, en dat SE, is zo helend. Echt, blij dat het op m'n pad kwam. Ook mijn eerste keer overigens dat ik een online cursus kocht ;-))"

(Anoniem)

“Had nooit gedacht dat ik dit nog eens zou schrijven, maar zelfs met mijn heftige trauma's (al vanaf jong ben ik mishandeld en misbruikt), zelfs bij mij komt het steeds meer uit de freeze, op een manier die te doen is.”

 

Nu tijdelijk GRATIS online te bekijken. Het unieke webinar 'Dé Ontmaskering van Stress, Angst & Paniek'. 

Met de laatste inzichten op het gebied van stress ontlading en vele oefeningen van Somatic Experiencing.

 

Ontvang je GRATIS toegang

GRATIS video's met oefeningen, tips en inspiratie?

Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief